72km på fjället

För ett år sedan så bestämde Figge och jag oss för att nästa år ställa upp i Fjäll Orienteringen. Det är en patrulltävling där man alltså springer i lag två och två. Kartan är ingen superdetaljerad 1:10 000 dels karta som vanligt utan en fjällkarta i skala 1:50 000. Banlängderna är inga töntiga sprintdistanser heller utan de mätte fågelvägen 25km, 15km och 25km. Med andra ord tre dagars hårt slit i vackra fjällmiljöer.

Det vi inte visste för ett år sedan var att jag skulle ha haft en muskelbristning och en sjukdom som gjorde att jag hade två veckor i princip utan träning inför loppet. Vi funderade dock aldrig på att kasta in handduken då vi sedan länge var fast beslutna att ta oss runt ”även om vi måste krypa runt”..

Första dagen började vi med ett dåligt vägval till ettan. Efter 55min var vi framme vid den kontrollen och där var vi hela 6 minuter efter våra kombattanter två finländska skidåkare. Sedan så jobbade vi oss in i loppet och kunde tillslut komma ikapp finnarna. Efter drygt 3h kamp på fjället så var vi i mål i ledningen 17 sekunder före finnarna.

Andra dagen skulle ju vara den lätta dagen med ”bara” 15,6km fågelvägen. Jag började trots detta känna att kroppen inte svarade som den skulle, men krigade på för att hänga med Figge som var klart starkare. Vi lyckades i alla fall efter att ha bytt position med finnarna flertalet gånger under loppet gå i mål nere i Bruksvallarna med en knapp ledning.

Tredje dagen och den avslutande så kom verkligheten och min dåliga uppladdning inför tävlingen ikapp mig. Dog mentalt några gånger under banan och kraften i benen fanns tyvärr inte där. Finnarna imponerade och kunde distansera oss. Figge var imponerande stark och det var synd att jag inte kunde matcha honom, men kanske förståeligt med min sjukdomsperiod i ryggen. Vi gick i alla fall i mål på en andraplats efter 72,5 löpta kilometer bland fjälltoppar på 3 dagar.

Vi har redan bestämt oss för att komma tillbaka nästa år och då tänker vi vara betydligt mer genomtränade och starka!

Läs mer om tävlingen på figges hemsida.

Här passerar vi nått så ovanligt som en husvagn uppe på fjället under den sista etappen.
Figge är laddad inför start och njuter av en härlig utsikt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *