Brutet båtben och ett jävla mörker

Nu har det gått riktigt åt helvete. Jag är verkligen inte ”på gång” längre. Sitter med gipsad underarm och förbannar läkarkåren som jobbade på Gävles akutmottagning för 3,5 år sedan. Det hela är en ganska komplicerad historia, den korta versionen är att jag har ett brutet båtben och kommer inom den närmaste tiden behöva en operation. Ska försöka mig på en liten längre historia trots att det suger att skriva med en vänsterhand som ilar vid minsta rörelse.

I september 2009 försökte jag mig på konst-stycket att balansera på en pilatesboll. Ramlade och gjorde illa handleden rejält. Åkte in till Gävles akutmottagning för att få det röntgat. Efter en lång väntan fick jag höra att det inte var någon fel på min hand och att jag kunde åka hem. Här bloggar jag om den incidenten.

Jag har sedan dess av och till haft lite småont i handleden och inte kunnat sträcka fullt ut på den. Detta är dock inget jag har lidit särskilt mycket av. Jag har tänkt att det bara är lite resterande muskelskador då det ju konstaterades att ”det inte var något fel på  handen”.

Igår så cyklade jag på mountainbiken och gjorde en ganska vådlig vurpa som resulterade i diverse sår över hela kroppen, men framförallt en handled som gjorde förbaskat ont. Det gjorde ont på exakt samma sätt som för 3,5 år sedan. Det gjorde att jag avfärdade tanken på att uppsöka sjukhus igår då jag antog att jag återigen skulle bli avfärdad som en hypokondriker.

Lite skavanker efter vurpan.

Under förmiddagens föreläsningar så insåg jag att det kanske vore bra att ta mig till akuten då smärtan blev värre och värre samtidigt som handen var helt obrukbar.

Snart så befann jag mig på sjukhuset där jag fick det hela röntgat. Efter en stund så kom läkaren ut och frågade om jag hade gjort illa handleden tidigare. Jag berättade om incidenten i Sandviken och hur jag blev hemskickad efter röntgen. Mitt båtben i handen är tydligen av på mitten och det syns tydligt på röntgen att brottet har varit där sedan länge. Men att delarna nu åkt längre ifrån varandra i och med gårdagens vurpa.

Tydligen så kunde det enligt läkaren på en första röntgen vara svårt att se ett brott på båtbenet. MEN att man vid den här typen av skador ALLTID ska ta en kontrollröntgen en vecka senare eller gipsa direkt även om man inte ser nått brott. Båda dessa alternativen sket sjukvården i Gävle fullständigt i.

Hade jag fått det hela gipsat för 3,5 år sedan så hade benet fått en chans att själv läka ihop. Så här sent efter brottet så är operation där man skruvar ihop benet det enda alternativet.

Det blir i alla fall inga tävlingar i helgen då jag knappt kan röra vänster armen utan att det ilar av smärta i handen. Sen är det ju karthanden som är gipsad.. Får fortsätta vänta på den där medeldistansen..

Får se om det blir något Jukola beroende på när jag får operationstid och hur det hela utvecklar sig.

Just nu känns allting bara förbannat mörkt.

Gipsad hand.

2 reaktioner på ”Brutet båtben och ett jävla mörker

  1. Hej. Sitter i samma sitts. Gjorde illa min handledare för 3 år sen men vårdcentralen skickade hem mig. Nu 3 år senare har jag opererat mig och det ser inte så ljust ut för mig då mitt båtben troligtvis har ”dött”. Skulle va intressant att höra från dig hur det gått, va ju ändå 2 år sedan du la upp det här inlägget
    Mvh
    Rasmus

  2. Fy… förstår dig till fullo. 1 November 2015 åkte jag moppe rakt in i en tegel vägg i hög fart. Vred gasen åt fel håll då jag skulle sakta ner. Kunde inte rör min hand det gjorde skitont. Så jag åker till familjeläkarjouren och de skriver remiss till röntgen på Gävle sjukhus. Röntgen visade ingenting men de på akuten bestämde sig för att gipsa handen + armen i 5 dagar och gav mig tid till ortopedmottagningen på Gävle sjukhus. Kommer dit 5 dagar senare. Får gipset avklippt sen ingenting med det. Hade fortfarande ont och fick inflammation tabletter för det. Så mellan November 2015 till Januari 2016 gick jag med ond hand och kunde inte göra något alls med den. Så i Januari 2016 så ringde jag till Ortopedmottagningen och fick tid till röntgen och träffa läkaren redan dagen efter. Jag kommer dit och de tar röntgenbilderna mer noga än innan. Får komma upp till läkaren som säger att mitt båtben i handen är av och kommer inte läka av sig själv. Så nu i måndags genomgick jag en operation. De tog ben från min höft och satt i handen med skruv. Åkte till akuten igår då känsel i handen var borta och jag ville kolla upp det pågrund av oro. Där var läkarna förbannad att de tog av mitt gips efter 5dagar. Att även om man inte ser något på röntgen ska man direkt misstänka båtbenet och ha gips i 3-4veckor. Så jag skulle kanske inte behövt operera mig men men…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *