Min syn på nya SM-regeln och sprintstafett

De nya SM-reglerna har fått mycket fokus de senaste dagarna. Många har skrivit om den nya regeln som gör gällande att man antingen ska vara svensk medborgare eller vara skriven i Sverige för att få delta på SM. Den regeln har jag inte så mycket att säga om utöver att jag tycker att den känns bra och konkret till skillnad från förra regeln. I min värld är SM till för att kora Sveriges bästa orienterare då tycker jag det känns logiskt att de som bor i Sverige och eller kommer från Sverige ska göra upp om det. Som många andra har påpekat så finns det ju ett VM som är till för att kora världens bästa orienterare.

Ett beslut som har kommit i skymundan av SM-regeln är införandet av den nya disciplinen sprintstafett på SM-programmet. Ett beslutet som jag tycker är väldigt underligt då man ger distansen SM-status innan man på nationell nivå har testat den i stora tävlingar. Jag antar att man väljer att lägga till disciplinen för att den ska vara publik-/tv-vänlig och på så vis synliggöra sporten. Grundat på de tv-sändningar som gjordes från VM i Finland så tyckte jag det var tydligt att sprinten var den distansen som hade minst potential att bli bra tv-underhållning. Det är rörigt, svårt att hänga med och går inte att använda GPS-tracking lika bra som på skogs-distanserna. Sen blir inte tv-bilderna så häftiga när folk springer mellan två lägenhetshus kontra när någon springer i häftig skogsterräng. Jag kan bara tänka mig att en sprintstafett lär bli ett ännu rörigare koncept att göra tv av än vad en sprint är. Jag tycker det är helt fel väg att gå för att synliggöra sporten, det hade varit bättre att jobba vidare med de distanserna vi har som i min mening ligger närmare sportens ideal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *