Ni kanske vill veta varför saker och ting kommer gå åt helvete

Kan lika gärna slänga upp min uppsats här så att ni vet varför saker och ting komer gå åt helvete.

Arbetets betydelse

Arbetet ska fylla stora delar av våra liv, så att arbete på ett eller annat sätt är viktigt behöver inte diskuteras. Det som är mer intressant är framförallt hur framtidens arbetare, ungdomar ser på arbete, och hur kommer deras syn att förändra arbetets betydelse i framtiden
I artikeln ”Flickor förväntas göra karriär” av Awiwa Keller, i DN (2/12 2004) föreslår man att uppfostringsmålen från nutidens föräldrar är annorlunda mot förr. Förr handlade det enligt artikeln mer om att barnen skulle växa upp till duktiga samhällsmedborgare och lojala medarbetare. Nu vill föräldrarna bara att barnen ska bli lyckliga och göra det de brinner för. Hur påverkar det oss ungdomar då? Jo givetvis så får vi en annan syn på arbete än vad våra föräldrar kanske fick. Det bidrar till att fokusen hos många ungdomar idag ligger på att få ett arbete man tycker är roligt och inte nödvändigtvis välbetalt. Alla kommer dock inte att få tag på ett jobb de tycker är roligt, så är det bara. Då vi ungdomar ska ut på arbetsmarknaden och får ett jobb vi inte trivs med, kommer då vår mentalitet betyda att vi gör ett dåligt jobb? Eller kommer vi hellre att vara arbetslösa än att ha ett tråkigt jobb? Håller dagens uppfostringsmål på att gräva en grav för svenska företag och göra fler människor arbetslösa? Så drastiskt kanske det inte är, men att en arbetare som känner sig misslyckad med sitt jobb kommer att göra ett sämre arbete känns för mig ganska givet.

De jobb som i framtiden kommer ses som drömjobb tror jag kommer vara i ett bredare spann än vad som är fallet idag. Då drömmen kommer vara att hitta ett jobb som individen trivs och är lycklig med. De jobb som idag ses som drömjobb kan man i de flesta fall dra likhetstecken med att de är välbetalda. I artikeln ”Volontär- en resa för att förbättra världen”, i UNT (25/2 2005) så skriver Elin Sandow om att intresset för volontärarbete har ökat de senaste åren. Det tyder på att dagens mentalitet mer handlar om att uppleva saker, göra skillnad och vara lycklig. Att ha en tjock plånbok känns givetvis viktigt för unga arbetare idag, men kanske inte i samma grad som förr.

Mitt drömjobb handlar i alla fall om ett jobb dit jag kan gå och känna att det ska bli roligt att arbeta. Tänk att få göra det man älskar och få betalt för det. För mig skulle det vara att ha orientering som arbete, att vara idrottsproffs. Men det är inte särskilt stor procent av vår befolkning som har möjlighet att bli idrottsproffs. Kanske, kanske kommer vi att bli ett olyckligare folk då vi misslyckas med våra drömmar, bara en hypotes, men inte omöjligt.

Göran Winblad

En reaktion på ”Ni kanske vill veta varför saker och ting kommer gå åt helvete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *