Om SOFT:s nya regel angående användning av GPS

Svenska orienteringsförbundet har beslutat att tillåta användning av GPS klockorna som finns på marknaden idag.

Det här måste vara ett av SOFT:s sämsta beslut någonsin. I artikeln påpekar man att det är fritt fram att utveckla tekniker för att till exempel använda mätfunktionen i sin GPS klocka. De påpekar i senare i artikeln att de inte tycker att det går emot orienteringens grundtankar. Där håller jag inte med. Det här är enligt mig ett steg i helt fel riktning. Jag är själv ett stort fan av att använda GPS klocka som analysfunktion, men att använda GPS:en som ett tekniskt hjälpmedel känns för mig helt fel, sportens charm försvinner. För jag tvekar inte på att man med träning kan ha användning av tillexempel mätfunktionen. Man kommer alltså kunna ha fördel på svenska tävlingar om man har tränat in användning av GPS:en, men inte på internationella som tillexempel VM. Vill SOFT att man i framtiden ska få välja om man vill kunna hävda sig i Sverige eller i övriga världen? SOFT går kraftigt emot mina tankar om orientering och även vad internationella orienteringsförbundet tycker. Jag tycker att IOF:s linje att förbjuda GPS klockor med display i över huvud taget är en bättre regel en SOFT:s, IOF värnar i alla fall om sporten.

SOFT får göra som de vill, men jag tänker inte börja använda min GPS klocka till annat än analysering. Min klocka kommer fortsättningsvis ha en tapebit över sig under tävling.
SOFT:s artikel angående regeländringen

7 reaktioner på ”Om SOFT:s nya regel angående användning av GPS

  1. Jag håller med dig – tycker dom skulle hållit fast vid regelns formulering om att användning ska vara otillåtet. Orientering ska vara en tävling där man använder karta och kompass (+ pannlyse på natten), låt oss hålla fast vid det! GPS ska vara tillåtet att bära, men inte att använda under loppet.

  2. Bra inlägg i debatten som jag helt håller med om.
    Snart är orientering en matrealsport om Softs regel får genomslag i användninga av GPS verktyg.

  3. Ett bra beslut tycker jag. Det är på tok för krångligt att kontrollera om en GPS-klocka används istället för att bara medförs. Dagens klockor har hygglig precision men osäkerheten om man ska använda dem för att mäta upp en sträcka gör att fördelen jämfört med ett vanligt digitalur är rätt liten. Forerunner305s ruttplott skulle eventuellt kunna vara till lite hjälp om man irrar runt en kontroll, men i övrigt har jag svårt att se att det skulle vara till någon fördel.

  4. Håller helt med dig goran! Kent>> Jag anser att en mät funktion som har en felmarginal på ungefär 5 meter kan vara ett stort hjälpmedel i många terrängtyper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *